laupäev, 14. veebruar 2009

Taluperede tööd ja tegemised


Eile alustasime päeva koorilaulu prooviga. Harjutasime koos esimese klassi tegelastega, nii et lava sai meid kohe päris täis. Peale vaheaega vaja ju aktusel heas vormis olla.
Kui laulud lauldud, seadsime sammud Vabaõhumuuseumi poole. Teekond Kuie koolini oli päris lõbus. Liikumisviis libedal teel oli nii püsti, käpuli kui ka kõhuli. Jõudsime aga õnnelikult kohale. Alguses arutasime ringis ome pereliikmete üle. Kel oli neid kolm, kel viiskümmend kolm. Kes luges pereliikmeks vaid kodus elavad inimesed, kes kalad ja klassikaaslased.
Päeva teema oli meil aga talupered ja nende toimetused. Jagasime end kaheks talupereks ja kõik said endale arutelu käigus rollid. Kes oli peremees, kes perenaine, kes perelaps, kes vanaperemees, kes sulane, kes tüdruk. Ka vanused ja nimed tuli endale valida. Kui rollid käes, leidsime endale ka kostüümid selga.
Meil said kokku Uuetoa ja Pulga talu. Talupered tutvustasid oma liikmeid ja nende unistusi teisepere rahvale. Uuetoa talu unistas jõukast talust ja igal pereliikmel oli veel ka oma unistus. Neil oli seal ka jama katusega, mida pidevalt parandada tuli. Pulga talu soov oli, et nende pereliikmed terved oleksid. Pulga talus võitlesid sulane ja vanem perepoeg tüdruku pärast, kes aga sootuks Saaremaale sõita soovis, sest seal on ilus loodus.
Selle aja peale olid kõhud tühjaks läinud ja aeg oli sammud kõrtsi poole seada. Pulga talu perepoeg ja sulane arvasid, et kõrtsi ees tuleks ka üks kaklus maha pidada. Kõrtsis olid meile laua katnud Nora ema ja isa. Aitäh!
Kõhud täis, aga meil veel tööd tegemata. Läksime aga Pulga tallu, kus ootas meid vanaperenaine Liisa. Igaüks sai oma tööotsa nagu talus ikka. Lõng tuli kerida, taluesine lumest puhtaks pühkida, kartulid koorida, noad teritada, puud saagida, linnumaja kokku klopsida ja ka lugeda ning rehkendada. Saime kenasti hakkama. Nüüd veel mängud ja jõukatsumine kahe talupere vahel. Meespere oli tugevam Pulga talus, naispere aga nobedam Uuetoa talus. Täpseima silmaga oli aga Pulga talu perepoeg, no ta käis ka jahil.
Jätsime Vabaõhumuuseumi rahvaga heade jällenägemisteni ning libisesime liugu lastes kooliõuele. Jõudime veel maha pidada sõbrapäeva lumevõitluse metsa all luurates, siis kommid põske, ja vaheajale.