laupäev, 12. detsember 2009

Muuseumipäev

Eile oli meil testmoodi koolipäev, tegutsesime kahes muuseumis. Hommikul kogunesime loodusmuuseumi hoovis, kus kohe läks lahti kullimäng. Seda me oskame, koos tegutseda ja see on hea. Kui kamp koos, sisenesime muuseumisse, milleks pidime läbima põneva kalakuuri, mis täis kalapüügiriistu. Õpetaja juba ootas meid ja palus meil minna kolmandale korrusele, kus saime uudistada meie metsades elavaid loomi. Esimesed huvid rahuldatud, hakkasime vestlema teemal, kuidas loomad valmistuvad talveks. Meie loodusteadlased üllatasid õpetajat paari teadmisega, mida ei oskakski 3. klassi lastelt veel oodata. Tublid olete! Kui lood räägitud, oli aeg iseseisvalt tegutseda ja üks tööleht täita. Peale seda jäi veel aega uudistada meie vetes elavaid kalu ja imetleda kalade fotonäitust.

Päevake oli meil väga tihe, aga kahe muuseumi vahel jõudsime siiski ka veidi näksida.
Nüüd seadsimegi sammud tervishoiumuuseumisse. Tutvusime muuseumi eksponaatidega, vaatasime klaasnaise abil inimese siseorganeid. Väike, aga tõsine jutuajamine oli alkoholi ja narkootikumide stendi juures. Kindlasti seame sinna sammud veel järgmisel aastal, et põhjalikumalt tutvuda inimesega, kui ka koolis selle teemaga tegelema hakkame.
Sel korral oli meil aga eesmärk kogeda, kuidas pimedad maailma tunnetavad. (Tervishoiumuuseumis on praegu näitus "Nägemata nähtud maailm", mille kohta täpsemalt saata vaadata blogi paremal veeru lingist.)
Nägime pimedatele mõeldud abivahendeid ja saime proovida pimetunnelist kõndides, kuidas tänaval on liikuda kepi abil, kui sa midagi ei näe. Kes soovis, sai mängida pimeda mehega malet või kabet. Ja lõpuks proovisime ise joonistada, silmad kaetud, selleks vastavate vahenditega ühe pildi. Punktkirjas toksisime paberile oma nimed.

Mõlemas muuseumis vestlesid meiega ja juhtisid eksponaatidele tähelepanu lahked muusumitädid. Aitäh neile! Saime kiita, et olime huvilised ja head lapsed. Pai kõigile!
Oli põnev päev ja ega me tahtnudki veel lahkuda, aga aeg oli siiski käes. Kuid kunagi pole ju keelatud haarata ema-isa näpust ja suunata nad Laiale tänavale, kus kaks põnevat muuseumit ootamas.