laupäev, 3. oktoober 2009

Lily ja Irise väljasõit loodusringiga Võrtsjärve äärde


Tere!

Kaks nädalat tagasi käisime Nõmme Loodusmaja loodusringiga matkal. Reis viis meid Võrtsjärve äärde Limnoloogiakeskusesse. Asutus tegeleb Eesti järvede, eriti Võrtsjärve ja Peipsi järve uurimisega ja tulevaste veeteadlaste õpetamisega. Me nägime hästi palju kalu. Akvaariumisaalis saab näha Eesti magevetes elavaid kalu, nende seas on ka haruldasi ja kaitse all olevaid liike. Kas teadsite, et kui vaatate akvaariumi, kus peaks olema angerjas, siis võite teda otsida väga kaua, kuna angerjas poeb liiva alla niimoodi, et ainult natuke suud jääb paistma ja seda on väga raske märgata. Välja jäänud suuga ta hingab.

Me korjasime samblaid ja tegime nendest endale väikese raamatu. Tundub imelik, kuid kõik samblad ei ole ühtemoodi, kõikidel sambla liikidel on erinevad nimed ja tunnused.

Soojal aastaajal on kalade käsutuses mahukad välibasseinid. Põhja vaaadates tundus, et väikesed mustad ussikesed siblivad igal pool. Need olid angerjapojad, keda kasvatatakse ja siis lastakse Võrtsjärve.

Veel sõitsime kalepurjekaga „Paula“ ja uurisime Võrtsjärve vett, selle läbipaistvust ja temperatuuri.

Meie õpetajal Ladal oli kaasas kolm koera: Geku, Bella ja Eddy. Nad pidasid bussireisi hästi vastu.

Kuna meie reis toimus kuupäeval 20.09 2009, siis ei saanud me läbi viperusteta. Meie buss läks katki poolel teel Võrtsjärve äärde. Tunni aja pärast tuli uus buss ja ka see buss läks katki kui hakkasime tagasi tulema. Jõudsime koju kolmanda bussiga peale südaööd, väsinuna aga õnnelikena.

Lily ja Iris
Limnoloogiajaama järvemuuseum

Harilik angerjas

Kalepurjekas

Õpetaja Lada koer Geko

Näide Lily samblaraamatust