laupäev, 12. märts 2011

Kikertokk ja Nipinäpp

Ühel koolipäeval kirjutasime rühmades lugusid sõnadega Kikertokk, Nipinäpp, torukübar, ronitaim, tuju, elevant, mets, võlukepp, pühapäev, tamm. Ja kandsime need ka ette. Sellised need lood ja etteasted said. Kel soovi lugeda, kuidas seiklesid need tegelased Edgar Valteri loos "Metsa pühapäev", see löögu lahti meie lugemik.

Elasid kord ühes paksus metsas kikertokk ja Nipinäpp suure tamme sees. Kikertokk sai endale kalli torukübara, Nipinäpp sai endale ronitaime jõuludeks. Ronitaimest kukkus välja võlukepp. Kuna Kikertokil oli paha tuju ja kuna ta oli vale jalaga voodist välja astunud, võlus Nipinäpp talle hea tuju. Vastutasuks sai Nipinäpp elevandi, mida ta alati oli tahtnud. Pühapäeval mängisid nad metsas suure tamme all oma asjadega ja olid rõõmsad.
Nora, Lily, Norman, Orest

Heatahtlik elevant
Olid kord Nipinäpp j aKikertokk, kes elasid metsas tõmmeõõnsuses. Ühel pühapäeval arutasid nad, kui tore oleks minna tammelt ära maad uurima. Selle mõtte peale läks tuju kurvaks, kuna nad ei saanud tamme pealt alla. Järsku kuulsid nad raskeid samme. Nipinäpp ja Kikertokk vaatasid aknast välja ja nad nägid elevanti, kellel oli peas torukübar ning tal oli käes võlukepp. Elevant lausus: "Minu nimi on Londi ja ma oles suur võlur." Sõbrad jooksid minema. Elevant tuli tasa puuõõnsuse juurde ja ütles: "Kas te sooviksite midagi?" Kikertokk ja Nipinäpp vastasid: "Me sooviksime ronitaimest redelit, et minna maad uurima." Elevant ütles: "Simsalabimm, kasvagu ronitaimest redel!" Ning tuligi redel. Nipinäpp ja Kikertokk olid rõõmust pöörased. "Aitäh kallis Londi!" hüüdsid nad ja tormasid maad uurima. Elevant aga läks rahulolevana soove täitma.
Nell, Mai, Fredy, Martin

Pühapäev metsas
Kikertokk ja Nipinäpp läksid pühapäeval metsa. Nad läksid Tamme juurde, seal oli nende onn, onnis aga võlukepike. Samal ajal, kui nad mööda ronitaime puu otsas olevasse onni ronisid, tundsid nad hiiglama suurt rõõmutuju. Kui nad ülesse said, vaatasid nad võlukepikest ja hakkasid juba alla sättima, aga komistasid kogemata võlukepikese vastu. Järsku olid nad kõrbes ja leidsid sealt torukübaraga elevandi. Kui poisid hüppasid elevandile selga, müras ta poisid kohe maha. Oli vaja elevanti taltsutada. Elevandile oli vaja kaunistusi, et ta nõustuks, sest koju elevandiga minna oli lahedam, kui niisama. Eks võeti greibikoored maast ja visati elevandile vett peale, et elevant arvaks, et ta on ilus. Elevant ei jäänud uskuma. Mõeldud, tehtud! Nad laulsid elevandi nõusse ja elevant juba liikus. Homme rääkisid poisid seda koolis ka teistele. Homne päev möödus teistel tugitoolis, oodates elevanti.
Hede, Gete, Karl, Georg

Sõbrad
Ühe suure, lopsaka ja ilusa metsa sees lagendikul kasvas tamm. Tamme ümber kasvasid torukübarad ja roosad pühapäevad. Tamme sees elas elevandipaar oma pojaga. Elevandipoja nimi oli Tuju, kuna tal olid alati erinevad tujud. Tamme sees oli elevantide suur raamaturiiul. Raamaturiiulis elas väike raamatukoi Kikertokk. Kikertokk sõi iga päev kaks võlukeppi, seetõttu oli Kikertokk väga mustkunsti täis. Nipinäpp oli väike valge hiireke, kellele kuulus ronitaimede kogu, Nipinäpp j aKikertokk olid suured sõbrad. Ühel ilusal laupäeval otsustas Nipinäpp Kikertokkile külla minna. Aga kukkus kogemata roosa pühapäeva sisse. Otsekohe, kui Kikertokk oli kuulnud, et Nipinäpp on pühapäeva sisse kukkunud, otsustas Kikertokk sõbra lille seest välja aidata ja seda ta ka tegi. Õhtul jõid sõbrad koos teed ning heitsid siis peale väsitavad päeva puhkama.
Tiia, Iris, Robert, Paul

Saatuslik tuju
Ühes paksus tammemetsas elasid Kikertokk ja Nipinäpp. Nende ema oli elevant. Tal oli kogu aeg paha tuju. Ühe pühapäeva hommikul sai elevandi ema pahaseks. Ta läks oma tuppa ja võttis padja alt võlukepi ning jooksis Nipinäpi j aKikertoki toa ukse etteja võlus võlukepiga nede ukse ette ronitaime. Aga ema unustas ära, et neil on torukübar. Torukübar oli võluri poolt tehtud. Nipinäpp ja Kikertokk hüppasid kübara sisse. Hiljem leidsid nad ennast tammemetsas. Lapsed läksid metsa elama. Ema jäi kurvaks. Ta kahetses oma tegusid. Ära val aoma viha teiste peale välja! Pärast kahetsed!
Katariina, Johanna, Oskar, Gunnar

Ühel pühapäeval läks tujukas elevant metsa elama. Tal oli peas torukübar ja käes võlukepp. Ta nimi oli Nipinäpp. Kui ta oli natuke metsas ringi kõndinud, nägi ta tamme ning muutis selle ronitaimeks. Aga tamme all elas Kikertokk, kes oli metsa hooldaja, aga Nipinäpp teda ei märganud ja astus talle peale. Ükskord tuldi metsa inimesed rääkima Kikertokiga, kas mets on korras. Aga nad ei leidnud Kikertokki kusagilt. Lõpuks leidsid inimesed Kikertoki üles ronitaime alt, kus ta värises külmast. Ta rääkis ära kõik, mis juhtus. Nad hakkasid elevanti otsima ja leidsid ta banaanipuu alt. Inimesed hakkasid elevandiga rääkima, et miks ta seda tegi. Elevant kohkus ja ei saanud aru, millest jutt käib. Ta muutis vaid suure tamme ronitaimeks, sest see ei sobinud metsa. Inimesed soovitasid elevandil metsast ära kolida ja nii ta tegigi.
Lisann, Annabel, Johann